Diefstal Vlaamse Vluchtelingen

Vandaag in de Tubantia een artikel over onze ontsteltenis m.b.t. de diefstal van de Vlaamse Vluchtelingen:

Woede over diefstal historisch kunstwerk uit Van Heekpark: ‘Wie doet zoiets?’

ENSCHEDE – Met grof geweld is het oude kunstwerk Vlaamse vluchtelingen van de sokkel gebroken in het G.J. Van Heekpark en meegenomen. Onbegrijpelijk, aldus Gerard oude Vrielink namens de parkcommissie. „Wat moet je ermee? Maar de beeldengroep heeft voor Enschede wel veel historische waarde.”

Hij schudt verontwaardigd zijn hoofd als hij de lege sokkel toont, direct achter Schenkerij Wattez aan de Roessinghbleekweg. „Het kunstwerk hoort bij dit park, stond hier bijna honderd jaar”, zegt hij. „Het was een geschenk aan de Enschedese gemeenschap.”

Oorlog

Het herinnert aan de opvang van Belgische vluchtelingen in de stad tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de val van Antwerpen had er een grote uittocht plaats van Belgen die in Nederland onderdak zochten. In oktober 1915 kwamen 600 vluchtelingen aan in Enschede. Zij werden in scholen en ziekenhuizen ondergebracht.

Het beeld van Albert Termote kreeg in 1923 een plaats naast een bruggetje over een vijver in het G.J. Van Heekpark. Oude Vrielink: „Dit park heeft een relatie met de Belgische vluchtelingen die toen tijdelijk in Enschede waren. Hier zijn destijds aardappelen voor hen verbouwd.”

De opdracht voor een kunstwerk ter herinnering aan die periode kwam niet bij toeval terecht bij Termote. De Belgische beeldhouwer vluchtte zelf tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. „Dat maakt het beeld extra bijzonder: een monument voor de Vlaamse vluchtelingen gemaakt door één ervan”, aldus Oude Vrielink.

Aangifte

Precies twee weken geleden kreeg de commissie van beheer over het G.J. Van Heekpark in alle vroegte een telefoontje van een alerte wandelaar. In de nacht van dinsdag op woensdag bleek het kunstwerk van Termote verdwenen. Oude Vrielink:  „We meldden dit bij de gemeente, die de aangifte bij de politie zou regelen. We dachten dat de diefstal via die kanalen direct naar buiten zou worden gebracht.”

Dat is echter tot verbazing van de commissieleden niet gebeurd. Vandaar dat ze nu zelf aan de bel trekken. Oude Vrielink: „Hoe langer je daarmee wacht hoe moeilijker het voor mensen is zich te herinneren dat ze wellicht iets opvallends hebben gezien. We hopen dat er alsnog een bericht binnenkomt dat kan leiden naar de dader.”
Oude Vrielink denkt dat er van ‘een auto of steekwagentje’ gebruik is gemaakt om het beeld mee te nemen. „Dat zou kunnen, omdat het hek aan de kant van de Roessinghbleekweg toen openstond”, zegt hij. „Het is best een zwaar kunstwerk, dat neem je niet zomaar onder de arm mee.” Hij vraagt zich af wat de waarde van het kunstwerk voor een dief is. „Wat wil je ermee? Omsmelten? Ik weet niet eens of zoiets kan. Of verkopen? Maar wie heeft voor zo’n monumentaal kunstwerk belangstelling?”

Vandalisme

De diefstal past in het beeld van toenemende overlast in het park. Oude Vrielink: „Als voor het onderhoud de poorten openstaan, dan rijden mensen met de auto of scooter het park in. Ook laten mensen hun honden loslopen, terwijl we speciaal een grote hondenuitlaatplek hebben gemaakt op de hoek Hengelosestraat-Roessinghbleekweg. In de omgeving van Wattez zorgen jongelui ’ s avonds voor overlast. Aan rubbersporen op het terras kun je zien dat ze er met scooters crossen. Soms laten ze veel rotzooi achter. Met handhaving van de gemeente en de politie hebben we contact gehad over de mogelijkheid voor extra controles.”

Nieuws blijven ontvangen over het G.J. Van Heekpark?
Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief

Alle nieuwsberichten

Interactieve kaart

Ontdek alle activiteiten en locaties in het park, bekijk filmpjes en foto's en lees mooie verhalen.