Sportief verleden
Enschede Marathon
We schrijven augustus 1946. In Oslo worden de Europese atletiekkampioenschappen gehouden en vindt het congres van de I.A.A.F. plaats. Tijdens dat congres wordt o.a. besloten een atletiekwedstrijd tussen Nederland en Tsjecho-Slowakije in juli 1947 in Enschede te laten plaatsvinden. Ter voorbereiding op de wedstrijd komen de delegaties van beide landen bijeen. Dan begint het toeval een belangrijke rol te spelen. Bij de Tsjecho-Slowaakse delegatie heeft Ir. Bukovsky een belangrijke rol; hij is namelijk ook voorzitter van de al jarenlang bestaande Kosice-marathon. Hij doet het voorstel ter gelegenheid van de landenwedstrijd ook een marathon te lopen.
1947: De eerste marathon van Nederland in Enschede
Nederland wordt op dat moment vertegenwoordigd door Gerard Kraemer, bestuurslid van de KNAU, die op dat moment tevens voorzitter van het district Twente is. Bukovsky en Kraemer kunnen het heel goed met elkaar vinden. Het besluit valt dan ook spoedig: op de eerste dag van de atletiekontmoeting tussen de twee landen zal een marathon voor lopers uit meerdere landen worden gehouden. Dat laatste is nog even een probleem, zo tussen de onderdelen van een ‘normale’ wedstrijd door. Er wordt echter stevig doorgezet om de marathon doorgang te laten vinden.
Zaterdag 12 juli 1947 is de grote dag: 51 deelnemers zullen vertrekken, hopend na 42 km en 195 m. gezond en wel weer in het zomerse Van Heekpark terug te keren. Van hen slagen 33 atleten daar inderdaad in, met de Fin Eero Riikonen als eerste, hij won in 2.44,13. Bij de finish staat de dan al bekende atlete Fanny Blankers-Koen de winnaar op te wachten om hem te huldigen. Zo’n negen minuten later arriveert de eerste Nederlander, Joop Overdijk, en die is meteen Nederlands kampioen.
‘Het zullen drie van de meest gedenkwaardige data worden in onze vaderlandsche athletiek’, voorspelde Het Limburgsch Dagblad. Geen loze woorden, want tijdens de marathon stonden er maar liefst honderdduizend toeschouwers langs de route. ‘Niet alleen wat het weer betreft,’ concludeerde De Waarheid, ‘doch ook ten aanzien van de spanning was de race een groot succes.’
Vanwege de grote publieke belangstelling mag de organisatie van een geweldig succes spreken. Zeker bij de straten rond het park staat het zwart van de mensen. Een dergelijk succes kan niet eenmalig zijn, vindt men al spoedig. De oudste marathon van Nederland (en de één-na-oudste van Europa) is geboren!
Bron: Enschede Marathon