Het G.J. van Heekpark en Goderd van Heek

De directe relatie van Goderd van Heek met de schenkers van het G.J. van Heekpark aan de bevolking van Enschede is aanleiding om aan het overlijden op 21 februari 2021 van de heer Goderd van Heek graag extra aandacht te besteden.

De op 28 april 1923 in Lonneker geboren Goderd van Heek was een van de kinderen van Jan Herman van Heek en Anna van Wulfften Palthe. Jan Herman van Heek is bekend van zijn inspanningen voor cultuur en natuur een duidelijke zaak van genen in de familie Van Heek. Het volledig restaureren van Huis Bergh in ’s-Heerenberg was een van de grote voorbeelden.

Hij was ook betrokken bij het Rijksmuseum Twente, waar zijn broer Jan Bernard van Heek de initiatiefnemer van was en dat in 1930 gereedgekomen is. Ook de schenking van Het Volkspark in 1872 door zijn oom Hendrik Jan van Heek, oudere broer van Gerrit Jan van Heek, is een goed voorbeeld van de familieaandacht voor cultuur en natuur in die periode.

Jan Herman van Heek is geboren in 1873 als zoon van Gerrit Jan van Heek (1837-1915) en Christine Friederike Meier (1842-1920). Zij heeft de wil van haar in 1915 overleden echtgenoot “om het park aan de bevolking te schenken” samen met haar kinderen feitelijk uitgevoerd in 1918. En de op 21 februari op 97-jarige leeftijd overleden Goderd was een kleinzoon van dit echtpaar.

Het jaar 1918 was en is voor de stad van groot belang. In dat jaar is het G.J. van Heekpark, ontworpen door landschapsarchitect Wattez, als bijzondere aanwinst voor de bevolking beschikbaar gekomen. Bijzonder vanwege de mogelijkheden om er te verpozen, voor kinderen om er te spelen en bewegingsonderwijs te krijgen op het ovaal en om er verschillende sporten te beoefenen. Doelstellingen die nog volledig actueel zijn.

Toen in 2018 het 100-jarige bestaan van het park werd herdacht werden de activiteiten in en rond het oude theehuis georganiseerd. Onderdeel daarvan was de presentatie van het fraaie boek “G.J. van Heekpark, groen rijksmonument in Enschede”. En hoe bijzonder en mooi was het dat de toen 95-jarige Goderd van Heek daarbij met een flink aantal familieleden aanwezig was.

Goderd gaf blijk een uitstekend geheugen te hebben en verhaalde over zijn vele spannende en plezierige uren in het park als jonge knaap. De overhandiging van dat jubileumboek door burgemeester Onno van Veldhuizen aan Goderd van Heek (zie foto) was een hoogtepunt tijdens die jubileumactiviteiten en eigenlijk ook wel voor de bewaren van de geschiedenis van het park.

 

 

 

Nieuws blijven ontvangen over het G.J. Van Heekpark?
Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief

Alle nieuwsberichten

Interactieve kaart

Ontdek alle activiteiten en locaties in het park, bekijk filmpjes en foto's en lees mooie verhalen.