Pleidooi relevantie van stadparken in discussie programma Buitenhof

“Groen is het nieuwe goud” zo luidt het pleidooi van de heer Pijbes, directeur van Stichting Droom & Daad, in het discussie programma Buitenhof afgelopen zondag.
Tijdens het interview licht hij toe wat de relevantie is van stadsparken en de vergroening van steden.

Niet alleen de afgelopen weken, maar ook de afgelopen jaren is het wandelen in stadsparken flink toegenomen. Een herontdekking. Uit cijfers blijkt dat stadsparken zorgen voor een positieve uitwerking op mensen; bomen blijken de beste airco’s te zijn, geluid in de stad neemt af, sociale cohesie vindt plaats en het is goed voor de vastgoed ontwikkeling van de directe omgeving van het park.

In Nederland wordt door de overheid veelal bezuinigd op onderhoud van parken. Dat zou anders moeten volgens de heer Pijbes en refereert aan Amerikaanse voorbeelden. Daar wordt de hogere WOZ waarde van het aan het stads groen gerelateerde vastgoed terug geïnvesteerd in parken.

Ook worden in Amerika parken deels gefinancierd door ‘omliggende’ bedrijven en ‘omwoners’. Je vindt daar diverse vormen van particuliere steun bij het beheer waardoor goed onderhoud geborgd wordt. Deze vorm van particuliere bemoeienis staat voor gezamenlijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid en werkt goed in Amerika.

De heer Pijbes adviseert om dit model ook in Nederland in te voeren en dat juist nu de tijd is om publieke ruimtes opnieuw te definiëren.

Omdat in Enschede meerdere parken zijn en wij hier de zorg voor het G.J. van Heekpark hebben willen we onze lezers van de nieuwsbrief en de site graag attenderen op het interessante interview.

Zie hier het interview in Buitenhof met de heer Pijbes.

Nieuws blijven ontvangen over het G.J. Van Heekpark?
Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief

Alle nieuwsberichten

Interactieve kaart

Ontdek alle activiteiten en locaties in het park, bekijk filmpjes en foto's en lees mooie verhalen.