Korfbalvereniging E.K.C. Nääs

Op 8 mei 1923 kwamen diverse leden van het ontbonden “Wilhelmina” bijeen en werd tot oprichting van de Enschedese Korfbal Club Nääs besloten. Aanvankelijk ging het de nieuwe club niet voor de wind. Het aantal leden was zeer gering en in het eerste seizoen kon daardoor slechts met een twaalftal aan de competitie worden deelgenomen. De levensvatbaarheid bleek groot genoeg te zijn en vrij spoedig was het mogelijk ook een 2e team aan de bondscompetitie te laten deelnemen. Met het beter worden van de resultaten nam de club geregeld in ledental toe. Uit de resultaten van de eerste 25 jaar blijkt dat Nääs in die tijd vrijwel steeds een vooraanstaande positie in de Oostelijke korfbalwereld heeft ingenomen. Op 2 april 1982 werd in Enschede de 6e Enschedese korfbalvereniging opgericht: KV Wilskracht.

Fusie met Wilskracht

Op zaterdag 4 september 1982 was het zover; een nieuwe club die de eerste wedstrijden in de competitie ging spelen. Het eerste team begon in de 3e klasse afdeling oost. Uitslagen als 30-0 en het record van 46-2 waren geen uitzondering. Aangezien beide clubs in een neergaande spiraal dreigden te raken, werd besloten om intensief samen te gaan werken met als uiteindelijke doelstelling een fusie. Dat dit niet zonder strubbelingen is gegaan, komt vaker voor bij een fusie. Beide clubs vormden een zogenaamde Onderhandelings Fusie Commissie om de uiteindelijke fusie voor te bereiden. De beslissende vergadering vond plaats op 16 mei 1989, de naam werd: Enschedese Korfbal Combinatie Nääs.

E.K.C. Nääs is meer dan korfbal

Dit alles bracht als resultaat dat E.K.C. Nääs op 8 maart 1992 kampioen werd en promoveerde naar de hoofdklasse, met 23 punten uit 14 duels. Er werden 275 doelpunten gescoord, de meeste van alle Hoofd- en Overgangsklassers. Twee jaar later werd dit doel ook bereikt op het veld. Momenteel speelt het eerste team zowel op het veld als in de zaal in de 2e klasse. E.K.C. Nääs is een korfbalvereniging die altijd sportief het hoogst haalbare nastreeft, maar waarbij gezelligheid ook hoog in het vaandel staat, zowel bij de jeugd als bij de “ouderen”. Als u de website bekijkt, zult u zien dat er buiten het korfbal om, tal van andere activiteiten worden georganiseerd, zoals een bijvoorbeeld een playbackshow, thema(feest)avonden, enz. Op zondagmorgen wordt er Jeu des boules gespeeld. Onze jeugd gaat aan het einde van het elk seizoen op jeugdkamp en er wordt minstens 1 maal in de zes weken iets georganiseerd, zoals disco, sinterklaasfeest, nieuwjaarsbal enz.

Kortom: de E.K.C. Nääs is een vereniging waar altijd iets te beleven valt. Wilt u meer informatie, dan kunt u altijd met een van ons bellen of mailen.

Waar komt de naam Nääs vandaan?

In Juli 1902 vertrok Nico Broekhuyzen naar Zweden om daar een vakantie / cursus Handarbeid te volgen. Deze cursussen werden georganiseerd door een Zweedse koopman August Abrahamsen. Er waren veel deelnemers, zij werden allen ondergebracht op het landgoed van genoemde koopman. Het “kasteel” was ontoereikend om alle deelnemers te bergen. Voor het onderwijs werden grote houten gebouwen opgericht, terwijl de deelnemers in een aantal huisjes werden ondergebracht. Dat kasteel, samen met die woningen vormden NÄÄS. Aan de spoorlijn Gothenburg-Stockholm is het Floda-station. Daar verlaat men de trein en wordt met een motorbootje naar NÄÄS gebracht. ‘s Avonds hadden de deelnemers gelegenheid voor het beoefenen van sport. Een van die spelen was ringbal. Een stuk grasland was door twee lijnen in drieën gedeeld, in de beide uiterste velden stond een paal waaraan boven een ring van bandijzer was bevestigd. De spelers en speelsters werden in twee partijen verdeeld. Het doel van het spel was de bal door de ring van de tegenpartij te werpen. In die tijd zocht men in Amsterdam naar een groepsspel dat door jongens en meisjes gespeeld kon worden. Broekhuyzen verving de ringen door korven en zo was korfbal ontstaan.

Voor korfbal kun je niet te jong en ook niet te oud zijn. Sommige teams spelen hoog sommige teams spelen laag. En elke week staan al deze jeugdige korfballers in het veld om te proberen samen op een sportieve en leuke manier te winnen van de tegenstander. Lijkt korfbal je leuk.. kom dan eens meetrainen of ga eens kijken bij een wedstrijd. En heb je vriendjes en vriendinnetjes die je wel leuk vindt, neem die dan ook mee.

Lid worden of gewoon meer informatie?

Vul dan het contactformulier in en je krijgt zo spoedig mogelijk een reactie.

Adres:

Roessinghsbleekweg 30
7522 AJ Enschede
Telefoon: 053 4359199
Website : www.ekcnaas.nl